Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozwód a dzieci
Autor Wiadomość
sox91

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 1:53 am   Rozwód a dzieci

Troche ostatnio nad tym myślałem. Jak myślicie, jak to wpływa na dzieci? Na ich psychikę itp?

PS: rozpisałbym się, ale roboty duzo z postami na MF :/

dzika06

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 4:18 am   

Ejjjjjjjjjjjjjj!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :twisted:

Ja zrobiłam pierwsza temat rozwód!!! Dlaczego usunołeś???

sox91

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 6:42 am   

Nic nie usunĄłem. Są inni modzi, nie tylko ja :/

dzika06

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 9:06 am   

^Acha, przepraszam! Przypomniałam sobie że napisałam to w dziale 'problemowania'!
\dzieci się tym nie interesują/

barracuda

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 11:31 am   

lepszy rozwod niz psucie psychiki dzieci przez dalsze becie razem - bo to dopiero psuje psychike :?

no ale nie mozna powiedziec ze rozwody nei odbijaja sie na dziecku. nie zawsze od razu.
dzieciaki powinny miec odpowiednie wzorce jak powinna wygladac rodzina zeby w przyszlosci same mogly zalozyc "normalna rodzine". kiedy rodzice sie rozchodza [szczegolnie jak dzieciaki jeszcze nei do konca maja uksztaltowane charaktery] dzieciaki nie maja skad wziac tych wzorcow.

Agresja rodzi agresję
złość rodzi złość
a patologia naturalnie patologie :roll:

[ale chyba da sie to zalatwic zeby nei bylo tak tragicznie :wink: ...]

Ewek

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 1:55 pm   

chyba lepiej jakby nie widziało ciągle kłócących się rodziców i brało z nich przykład, ale gdy sie rozejdą rodzice to też źle wpływa na dziecko, szczególnie jak chodzi do szkoły, tam dzieci są strasznie wredne, a dziecko musi być akceptowane przez rówieśników

Scypion

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 4:19 pm   

legalna napisał/a:
chyba lepiej jakby nie widziało ciągle kłócących się rodziców i brało z nich przykład, ale gdy sie rozejdą rodzice to też źle wpływa na dziecko, szczególnie jak chodzi do szkoły, tam dzieci są strasznie wredne, a dziecko musi być akceptowane przez rówieśników

dokładnie...

artek

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 6:44 pm   

Hm. Widzę, że temat jest już 'dość stary', ale raczej niezmiennie aktualny.

Na pewno nie można powiedzieć, że rozwód rodziców nie odbija się na dziecku. Nie można jednak też stwierdzić, że zawsze jest powodem jego problemów w przyszłości. Każdy człowiek jest inny, każdy odbiera to w inny sposób. Nawet jeśli mogłoby się wydawać, że dziecko lekko to znosi, to w głębi duszy jest mu ciężko. To w końcu 'rozerwanie' jakiejśtam więzi rodzinnej. Słabszej, czy silniejszej, ale jednak. Prędzej, czy później jednak dostrzega się pozytywy, ból słabnie. Czas, po którym to nastąpi zależy od charakteru. Osobiście mam rodziców po rozwodzie. :wink: Miałam 10lat wtedy. Wiadomo, nie było kolorowo :wink: , ale wiem, że to chyba było najlepsze rozwiązanie. Bo nie sądzę, żeby komukolwiek było łatwiej żyć w rodzinie, w której ludzie są ze sobą tylko i wyłącznie ze względu na dziecko. Przecież nie o to chodzi. Związek powinien się opierać na miłości, wierności, zaufaniu, a nie na 'nie rozstawajmy się, bo mamy dzieci' , prawda? :wink:

Odpowiedz do tematu